niedziela, 25 listopada 2012

Cupcake'owe Klejnoty

Dziś chciałabym wam pokazać babeczkowe klejnoty, czyli cupcakes, które zrobiłam niedawno dla koleżanki obchodzącej swoje trzydzieste urodziny. Cupcakes były proste w smaku (użyłam tego przepisu na ciasto), ale za to wyrafinowane w dekoracji.


Wszystkie dekoracje wykonałam z masy cukrowej, a wzorki zrobione są przy użyciu lukru królewskiego. Do tego typu dekoracji babeczki powinny być płaskie, a więc gdy za bardzo wyrosną należy ostrożnie ściąć je nożem na wysokości foremki. Jeśli są za niskie, pustą przestrzeń można wypełnić dowolnym buttercream.
 
 
Te babeczki to moje pierwsze eksperymentowanie w dziedzinie dekorowania. Przekonałam się, że użycie lukru królewskiego i szablonów (ja swoje kupiłam tutaj) daje niesamowite efekty! Jeśli do tego dodać białą metaliczną farbkę, silikonową foremkę do masy cukrowej w kształcie aniołka i kilka zrobionych własnoręcznie różyczek, efekt jest SPEKTAKULARNY! Po prostu: cupcake'owe klejnoty...


Przepraszam za brak instruktażu, ale te babeczki zrobiłam kilka tygodni temu, gdy pomysł pisania bloga nawet nie istniał. Przy następnym podobnym poście będą instrukcje wraz ze zdjęciami, a jeśli teraz ktoś chciałby wskazówki do konkretnej dekoracji: piszcie!



8 komentarzy:

  1. Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody Liebster Blog!
    Pytania znajdziesz tu: http://kardamonkowakuchnia.blox.pl/2012/11/Liebster-Blog-razy-dwa.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Aż chce się dalej pisać! Już zerkam na pytania i czytam, o co dokładnie w tym chodzi :-)

      Usuń
  2. Masę cukrowa kupujesz czy sama robisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję, choć słyszałam, że nie jest aż tak trudna do zrobienia. Ja kupuję białą masę marki Funcakes o smaku waniliowym, bo tą mi polecono, ale przyznam się, że oprócz tej spróbowałam tylko jedną inną (i rzeczywiście Funcakes smakuje lepiej).

      Usuń