piątek, 22 marca 2013

Wielkanocne cupcakes z masą kajmakową

English version below in purple.


Dziś będzie już naprawdę świątecznie. W końcu babka to ciasto tradycyjnie wielkanocne, a jak babka to i babeczka. U mnie oczywiście babeczka w wersji cupcake. Babeczki będą z masą kajmakową, czyli tradycyjnym u mnie w domu składnikiem mazurków. A więc mamy 2 w 1! Masa kajmakowa pojawia się zarówno w cieście, jak i w kremie i taka kombinacja jest po prostu... przepyszna! To będzie z pewnością jeden z moich ulubionych przepisów. A jeśli udekorować babeczki typowo wielkanocnymi elementami, mamy nie tylko świąteczne 2 w1, ale i ozdobę na wielkanocny stół!

Składniki na 6 babeczek:
  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • 40g cukru
  • 1 jajko
  • 60g masy kajmakowej + 20g jako nadzienie
  • 65g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
  • 150g cukru pudru
  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 40g masy kajmakowej
Przygotowujemy blachę na babeczki i papilotki. Ubijamy jajko przy użyciu miksera aż do momentu gdy mniej więcej potroi swą objętość. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. W następnej kolejności dodajemy masło i miksujemy aż do otrzymania jednolitej masy. Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Odkładamy 2-3 łyżki jajek ubitych z cukrem i masłem do niewielkiej miseczki. Do pozostałych jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Ubijamy. 

Lekko podgrzewamy masę kajmakową tak by łatwiej było ją połączyć z pozostałymi składnikami. Do podgrzanej masy kajmakowej dodajemy powoli ubite składniki z mniejszej miseczki i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy powoli całość do reszty składników i dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę nakładamy do papilotek pokrywając jedynie ich dno. Na środek masy nakładamy około pół łyżeczki masy kajmakowej, i zakrywamy drugą warstwą masy na babeczki napełniając papilotki do połowy. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po około 5 minutach od wyjęcia z piekarnika wykładamy babeczki na kratę aż do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem. Ubijamy mikserem cukier puder z masłem aż do uzyskania jednolitej masy. Po jej uzyskaniu dodajemy mleko i masą kajmakową i ubijamy jeszcze przez kilka minut aż do połączenia się wszystkich składników. Uzyskany krem możemy zabarwić barwnikiem spożywczym. Wykładamy na cupcakes przy użyciu rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Figurki zajęcy i jajeczka zrobiłam z masy cukkrowej.

ENGLISH VERSION
Easter cupcakes with dulce de leche

Today finally there’s Easter in the air. I would like to present you dulce de leche cupcakes with very Easter decoration. You’ll notice dulce de leche both in the dough and in the buttercream and the cupcakes are... mouthwatering! It’s certainly going to be one of my favourite recipes. Moreover, the bunnies are so cute!!!

Ingredients for 6 cupcakes:
  • 50g of butter at room temperature
  • 40g of sugar
  • 1 egg
  • 60g of dulce de leche + 20g as a filling
  • 65g flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon vanilla extract
Ingredients for the cream:
  • 150g icing sugar
  • 50g of butter at room temperature
  • 2-3 tablespoons milk
  • 40g of dulce de leche
Prepare the cups. Whip the egg with a mixer until almost tripled in volume. Add the sugar and continue whipping. Next, add butter and mix until a uniform mass. Preheat oven to 170C. Sift flour with baking powder and set aside. Put 2-3 tablespoons of egg beaten with the sugar and butter in a small bowl. To the remaining eggs add flour, baking powder and vanilla extract. Whip.

Slightly warm up dulce de leche so that it gets easier to be combined with other ingredients. To the heated mass add eggs from the smaller bowl and mix. After mixing, slowly add it to the rest of all the ingredients and mix it thoroughly. Place the dough into the cups covering only the bottom. At the center of put about half a teaspoon of dulce de leche, and then cover it with the second layer of dough filling up the cups not more than to the half. Bake for approximately 25 minutes or to get so called dry stick. After about 5 minutes place the cupcakes on a cooling grid until they reach room temperature.
Prepare cream. Whip powdered sugar and butter with a mixer until smooth. Add dulce de leche and milk and continue whipping until getting fluffy homogenous cream. Add food colour if you wish. Decorate cupcakes with the buttercream using a piping bag with a tip of your choice. For my cupcakes used then sugar paste to make Easter bunnies and eggs.


6 komentarzy:

  1. Babeczki fantastyczne, ale te zające z masy cukrowej powalają! Żeby zrobić coś takiego trzeba mieć talent :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda ich jeść..takie urocze..dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! :) Te zajączki mnie rozczuliły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne! trzeba mieć talent, żeby coś takiego wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do przyłączenia się do zabawy liebster blog award. Zostałaś nominowana :)
    http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-awards.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń