English version below in purple.
Ten post z przepisem na cupcakes inspirowane kawą mocha powinien mieć chyba tytuł "Ania, obudź się!". W końcu nie było mnie tu... ponad miesiąc! No ale jeśli pieczenie to jedna z gałęzi sztuki kulinarnej, jak w każdej sztuce, potrzebna jest inspiracja, a tej (tak samo zresztą jak czasu) ostatnio po prostu nie było. Nadszedł jednak maj, a z nim nowy przepis. Tym razem będą to mocha cupcakes z kremem z serka mascarpone podane w przeuroczych silikonowych foremkach w kształcie filiżanek, które stały się obiektem mojego pożądania od pierwszego wejrzenia...
Składniki na ciasto (6 babeczek):
- 75g mąki
- 25g kakao bez cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 55ml mleka
- 55ml kawy typu espresso
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 55g masła w temperaturze pokojowej
- 60g cukru
- 1 jajko
Składniki na krem z mascarpone (na ok. 6 babeczek):
- 150g serka mascarpone
- 150ml śmietany 35%
- 2 łyżki cukru
Rozgrzewamy piekarnik do 180C i wykładamy blachę na babeczki papilotkiami. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i odstawiamy. Ubijamy masło z cukrem do utrzymania jednolitej jasnej masy, a następnie dodajemy jajko i ubijamy aż do wymieszania. Dodajemy połowę mąki i chwilę ubijamy na mniejszych obrotach. Mieszamy mleko z kawą i ekstraktem z wanilli, dodajemy do reszty składników i dalej miksujemy. Dodajemy resztę mąki i ubijamy na małej prędkości aż masa będzie jednolita. Napełniamy papilotki ciastem (max. 2/3 wysokości) i pieczemy przez 22-25 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy blachę z babeczkami na ok. 5 minut, a następnie wyjmujemy je na kratę tak, by całkowicie wystygły.
Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem aż utworzą sztywną pianę. Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone i dalej ubijamy, początkowo na mniejszych obrotach, stopniowo je zwiększając aż do otrzymania jednolitego puszystego kremu. Dekorujemy babeczki przy użyciu rękawa cukierniczego z dowolnie wybraną końcówką.
ENGLISH VERSION
Mocha cupcakes with mascarpone cream
This post with the recipe for mocha inspired cupcakes should be probably titled "Anna, wake up." All in all I haven’t been here ... for more than a month! Well, if cooking is one of the of the culinary arts, as in any art, you need inspiration, and this (as well as the time) has been something I’ve been lacking recently. Let’s start the month of May with a new recipe then. This time it will be mocha cupcakes with mascarpone cream served in charming silicone molds in the shape of cups I fell in love with at first sight...
Ingredients for the dough (6 cupcakes):
- 75g flour
- 25g cocoa without sugar
- 0.5 teaspoons baking powder
- 55ml milk
- 55ml espresso coffee
- 0.5 tsp vanilla extract
- 55g of butter at room temperature
- 60g of sugar
- 1 egg
Ingredients for the mascarpone cream (about 6 cupcakes):
- 150g mascarpone cheese
- 150ml cream 35%
- 2 tablespoons sugar
Preheat the oven to 180C and prepare the cups. Sift flour with baking powder and cocoa and set aside. Whip butter and sugar to until getting light mixture, then add the egg and whip until blended. Add half the flour and mix at smaller speed. Mix milk with coffee and vanilla extract, add the rest of the ingredients and mix it further. Add the rest of the flour and the whip on low speed until the mixture is uniform.Fill in the tins with dough (max. 2/3 height) and bake for 22-25 minutes or until so called dry stick. After baking, leave it for 5 minutes, and then place them on the grid until they cool completely.
Prepare cream. Whip the cream with the sugar until it forms stiff peaks. Then add the chilled mascarpone cheese and continue whipping, initially at a lower speed, gradually increasing until you obtain uniform fluffy cream. Decorate cupcakes using a piping bag with the tip of your choice.
ładne :) i fajne te kubeczki!
OdpowiedzUsuńPrzesłodka ta Twoja kraina :D
OdpowiedzUsuńBabeczki są wspaniałe - uwielbiam kawowe wypieki - ale te filiżanki... Genialne!
OdpowiedzUsuńOjej, jakie one są piękne! Prawdziwe dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuń