piątek, 15 marca 2013

Cupcakes "prawie wiosenne"

English version below in purple.

Zbliża się wiosna, zbliża się Wielkanoc, a więc czas na cupcakes o takiej właśnie radosnej tematyce. Tutaj w Hiszpanii właśnie mieliśmy 3 dni pięknej słonecznej pogody, ale były one poprzedzone tygodniem ulewnych deszczów i silnych wiatrów. No i niestety wydaje się, że znów będzie podobnie. Podobno w Polsce jeszcze gorzej, bo i zimno, i śnieg... Ale nie ma co narzekać. Ponieważ wszyscy już oczekujemy wiosny, a tu niestety nadal zima, należy taki właśnie stan rzeczy przenieść na cupcakes. A więc będą w smaku zimowe, a w dekoracji wiosenno-wielkanocne.
Pewnie zadajecie sobie pytanie, jakie to są cupcakes zimowe. Cupcakes zimowe to takie, które mają dużo kalorii, ale smakują znakomicie, a więc jedynie zimą kiedy to nakładamy na siebie kilka warstw ubrań, pozwalamy sobie na jedzenie ich bez (większych) wyrzutów sumienia. Takie właśnie są moje dzisiejsze cupcakes: czekoladowe z buttercream z serka mascarpone (to część zimowa) stylizowane na ptasie gniazda z kolorowymi jajeczkami (gniazda to część wiosenna, a czekoladowe jajka, wielkanocna).



Składniki na 6 babeczek:

  • 40g masła w temperaturze pokojowej
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 80g mąki
  • 20g kakao bez cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40ml mleka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki na buttercream z mascarpone:

  • 60g masła w temperaturze pokojowej
  • 150g cukru pudru
  • 60g sera mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżeczka mleka
Do dekoracji:
  • ¼ tabliczki czekolady
  • 18 czekoladowych jajek

    Przygotowujemy blachę i papilotki i rozgrzewamy piekarnik do ok. 170C. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i odstawiamy. Miksujemy jajko z cukrem i gdy staną się puszyste dodajemy masło i dalej miksujemy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy połowę mąki zmieszanej z innymi składnikami, następnie mleko i ekstrakt z wanilii i na koniec resztę mąki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wykładamy ją do papilotek (maksimum ⅔ wysokości). Pieczemy przez ok 22-25 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy blachę z babeczkami na 5 minut, a następnie wyjmujemy babeczki i odstawiamy na kratę aż do wystudzenia.
    Przygotowujemy krem z mascarpone. Miksujemy masło wraz z cukrem pudrem do momentu aż zaczną się ze sobą łączyć. Dodajemy schłodzony serek mascarpone i mleko i miksujemy aż do uzyskania puszystej jednolitej masy.


    Dekorujemy cupcakes kremem. Ja do dekoracji swojej użyłam rękawa cukierniczego z końcówką 1A Wiltona. Rękaw skierowałam pionowo na środek babeczek i następnie nie ruszając go wycisnęłam krem, przez co utworzyła się okrągła “czapa”, która powiększała się, gdy wyciskałam więcej kremu. Krem posypałam startą czekoladą, na którą położyłam po 3 kolorowe czekoladowe jajka tak, by symulowały gniazdka.

    ENGLISH VERSION
    “It’s almost spring” cupcakes

    Spring is coming, Easter is approaching and it's time for cupcakes with some of these themes.. Here in Spain we have just had three days of beautiful sunny weather, but they were preceded by a week of torrential rain and strong winds. Well, unfortunately, it seems that once again the cold and the rain will be back... Apparently in Poland, it’s been even worse with the cold and snow so I have nothing to complain about. Since we all look forward to spring already but winter doesn’t want to leave, I thought I would reflect this state of things on my cupcakes. And so my today’s cupcakes will have winter flavour and spring/Easter decorations.

    Probably you ask yourself what winter cupcakes are. Here comes my own definition. Winter Cupcakes are those that are high in calories, but they taste great, so only in winter when we put on ourselves several layers of clothing, we eat them without (major) feeling of guilt. So my today’s cupcakes are... chocolate base with mascarpone buttercream (it's winter part) with something that should resemble bird's nest with colorful eggs (the nest = spring, chocolate eggs = Easter).

    Ingredients for 6 cupcakes:
    • 40g of butter at room temperature
    • 70g of sugar
    • 1 egg
    • 80g flour
    • 20g cocoa without sugar
    • 0.5 teaspoons baking powder
    • 40ml of milk
    • 0.5 teaspoons vanilla extract
    Ingredients for mascarpone buttercream:
    • 60g of butter at room temperature
    • 150g icing sugar
    • 60g mascarpone cheese (chilled)
    • 1 teaspoon milk
    For the decoration:
    • ¼ chocolate bar
    • 18 chocolate eggs
    Prepare the cups and heat the oven to about 170C. Sift the flour, cocoa and baking powder and set aside. Mix sugar and egg until it becomes fluffy and then add the butter still mixing. After obtaining a homogeneous mixture add half the flour mixed with other ingredients, then the milk and vanilla extract and finally the rest of the flour. Mix until smooth, then fill the cups (⅔ maximum height). Bake for about 22-25 minutes or until so called dry stick. When they’re done take away the cupcakes from the oven and after about 5 minutes place them on a cooling grid until they cool down.

    Prepare mascarpone buttercream. Mix the butter with the icing sugar until they start to convert in one paste. Add the mascarpone cheese and the milk and the cream gets fluffy and smooth.

    Decorate cupcakes with cream. To decorate my cupcakes I used piping bag with Wilton tip 1A. I directed the sleeve vertically on the center of cupcakes and then not moving it squeezed it so the cream formed a round "cap", which got bigger when I squeezed the sleeve more. When you’re done with the buttercream sprinkle grated chocolate on it and place 3 chocolate eggs so it resembles a nest.


    Witamy w Cupcakeland

    4 komentarze:

    1. Postawisz takie cupcakes na stole wielkanocnym i spokojnie mogą służyć najpierw jako ozdoba :) Są śliczne.

      OdpowiedzUsuń
    2. Urocza dekoracja :)
      W Danii też śnieg, i dziki wiatr. Brrr...

      OdpowiedzUsuń