czwartek, 21 lutego 2013

Oscarowe Cupcakes

English version below in purple.


Dziś miała być kolej na zupełnie inne babeczki (jeśli śledzicie moją stronę na Facebooku, pewnie o tym wiecie), ale tak się złożyło, że akurat w tym tygodniu przyszły wreszcie pocztą foremki w kształcie Oscarów. Foremki te zamówiłam, by zrobić cupcakes na karnawałową imprezę o tematyce hollywoodzkiej, ale niestety nie zdążyły dotrzeć na czas. Gdy wreszcie wczoraj je dostałam, pomyślałam, że fajnie by było je wypróbować jeszcze przed ceremonią rozdania Oscarów i od razu wzięłam się do roboty nie zważając na późne godziny wieczorne! Tak też powstały ekspresowe babeczki Oscarowe.

Babeczki są kakaowe. Ponieważ było późno, nie chciałam zabierać się za skomplikowane przepisy. Z tego samego powodu zamiast masą cukrową czy kremem pokryłam je rozpuszczoną gorzką czekoladą, a samo zrobienie figurek Oscarów przy użyciu gotowych foremek też zajmuje tylko chwilę.

Składniki na 6 babeczek:
  • 55g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 90g mąki
  • 20g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do dekoracji:
  • pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady
  • masa cukrowa
  • złota farbka spożywcza
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni i rozkładamy w blasze do cupcakes 6 foremek. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy masło z cukrem. Dodajemy jajko, ubijamy przez moment i dodajmy połowę mąki. Zmniejszamy prędkość miksera, dodajemy mleko zmieszane z aromatem waniliowym i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy resztę mąki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Umieszczamy ciasto w foremkach wypełniając je nie więcej niż do połowy wysokości (jeśli tak jak ja chcecie je udekorować czekoladą, nie powinny być zbyt wysokie). Pieczemy przez ok. 22-25 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Po 5 minutach wyjmujemy z niej babeczki na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.

Gdy babeczki wystygną pokrywamy je rozpuszczoną czekoladą. Przygotowujemy dekorację (w tym przypadku Oscary) z masy cukrowej. Ja użyłam foremki w kształcie Oscarów i gotowe Oscary pomalowałam je złotą farbką spożywczą. Umieszczamy Oscary na cupcakes gdy czekolada jest już bardzo gęsta.

P.S. Przypominam o mojej trwającej właśnie akcji "Witamy w Cupcakeland". Możecie wziąć w niej udział zarówno na Durszlaku, jak i na Mikserze. Zapraszam!
Witamy w Cupcakeland


ENGLISH VERSION
Oscar Cupcakes

Today it was a turn for completely different cupcakes (if you have been following my Facebook page, you probably know it), but it so happened that just this week the Oscar molds I had ordered finally arrived. I ordered these molds to make cupcakes for a Hollywood themed carnival party but unfortunately they did not arrive on time. When I finally got them yesterday, I thought it would be fun to try them out before the Academy Awards ceremony and I started to work immediately despite the late evening hours! That’s how express Oscar cupcakes were created!

I went for cocoa cupcakes. Since it was late, I did not want to do any complicated recipe. For the same reason, instead of using sugar paste or buttercream frosting I covered the cupcakes with melted dark chocolate, and decorated with these Oscars figures (it really only takes a moment to make them with the mold).

Ingredients for 6 cupcakes:
  • 55g of butter at room temperature
  • 100g sugar
  • 1 egg
  • 90g flour
  • 20g cocoa
  • 1 teaspoon baking powder
  • 60 ml of milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
For the decoration:
  • half plate melted dark chocolate
  • sugar paste
  • Gold food paint
Preheat oven to 180C and prepare the cups. In a cup mix the milk with the vanilla extract. Sift the flour, cocoa and baking powder and mix in a bowl. In another bowl mix butter and sugar until obtaining a creamy mass. Gradually add the egg and half the flour. At the end, add the milk, mix for a while and finally, add the rest of the flour. Mix until obtaining homogeneous paste. Fill the cups maximum to half of their height (if you want to decorate them with melted chocolate as I did, they cannot get too high). Bake for approximately 20-25 minutes or until so called dry stick. Remove the cupcakes from the oven, and after about 5 minutes place them on the grid to cool.

When the cupcakes are at room temperature cover them with melted chocolate. Prepare the decoration (in this case Oscars) of sugar paste. I've used molds to make Oscar Awards and when they were ready I painted them with gold food paint. Place the decoration when the chocolate on your cupcakes is almost solid.

5 komentarzy:

  1. wow wyglądają suuper :) i pewnie też tak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha ale fajne, rzeczywiście wyglądają smakowicie na miarę nagrody:)

    OdpowiedzUsuń
  3. foremki w kształcie Oscara - fantastyczne! :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! jestem maniaczką oscarową i uwielbiam wszystko co sie wiąże z tym klimatem. Zrobiłam w tym roku ciastka oscarowe, nie jestem z nich zbytnio zachwycona, ale nic to, pierwsze koty za płoty. Za to Tobie należą się mega gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń