piątek, 25 stycznia 2013

Cupcakes z ciasteczkami Oreo

English version below in purple



Dziś wreszcie przepis, który od kilku tygodni czeka na opublikowanie. Zdecydowanie sobie na nie zasłużył, bo... to chyba jedne z najlepszych cupcakes, jakie kiedykolwiek jadłam! Chodzi o... cupcakes z kultowymi ciastkami Oreo! Ciasteczka są i w cieście, i w kremie. Myślę że całość nie zawiedzie ich żadnego fana!!!

Składniki na 6 cupcakes:
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 60g mąki
  • 60g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 40ml mleka
  • 5 zmielonych ciastek Oreo

Składniki na krem z ciastkami Oreo:
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka
  • 4 zmielone ciastka Oreo
Rozgrzewamy piekarnik do 160C i wykładamy formę na cupcakes papilotkami. W szklance mieszamy mleko z ekstraktem z wanilii. Przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy w misce ze zmielonymi ciastkami Oreo. W innej misce miksujemy masło z cukrem aż do uzyskania kremowej masy. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę zmieszaną z ciastkami, proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy i wykładamy do papilotek wypełniając je maksimum do ⅔ ich wysokości. Pieczemy przez około 20-25 minut, lub do uzyskania tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, i po około 5 minutach wykładamy je na kratkę aż do wystygnięcia.

W czasie, gdy cupcakes stygną przygotowujemy krem. Miksujemy wszystkie składniki mikserem najpierw na wolnych obrotach przez ok. 1 minutę, a następnie na wysokich aż do uzyskania jednolitej kremowej masy. 

Tak przygotowanym kremem dekorujemy cupcakes przy użyciu rękawa cukierniczego. Uważajcie przy wyborze końcówek: jeśli ciastka w kremie nie są zmielone na wystarczająco drobne kawałki, niektóre z nich mogą się zapchać. Na koniec można ozdobić cupcakes ciasteczkiem Oreo mini.

ENGLISH VERSION
Oreo Cupcakes

Today, finally, the recipe that has been waiting a few weeks for publication. Definitely it deserves to be here, because ... these are probably ones of the best cupcakes I've ever eaten! These are... cupcakes with famous Oreo cookies! The cookies are both in the batter, and in the icing. I think these cupcakes will not disappoint any Oreo fan!

Ingredients for 6 cupcakes:
  • 1 egg
  • 70g sugar
  • 60g flour
  • 60g of butter at room temperature
  • 1 tablespoon cocoa
  • ½ teaspoon of baking powder
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 40ml of milk
  • 5 crushed Oreo cookies
Ingredients for the Oreo buttercream:
  • 110g butter, at room temperature
  • 200g icing sugar
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 3 tablespoons milk
  • 4 crushed Oreo cookies
Preheat oven to 160C and prepare the cups. In a cup mix the milk with the vanilla extract. Sift the flour, cocoa and baking powder and mix in a bowl with chopped Oreo cookies. In another bowl mix butter and sugar until obtaining a creamy mass. Gradually add the egg and flour mixed with cookies, baking powder and cocoa. At the end, add the milk, mix with the rest of the ingredients and fill the cups maximum to ⅔ of their maximum height. Bake for approximately 20-25 minutes or until so called dry stick. Remove the cupcakes from the oven, and after about 5 minutes place them on the grid to cool.

While the cupcakes are cooling prepare the buttercream. Mix all the ingredients first at low speed for about 1 minute, then on high until obtaining smooth creamy mass.

Decorate cupcakes with prepared buttercream using a piping sleeve.Be careful when choosing a tip: if cookies pieces in the buttercream cakes are too big, they might get stucked in some of them. At the end you can decorate your cupcakes with a mini Oreo cookie.

2 komentarze:

  1. Cóż za pomysł! Tylko cicho szaaa, zrobię niespodziankę Panu Sandmanowi, który ciasteczka Oreo pamięta z dzieciństwa i często o nich wspomina :-)

    Pozdrawiam,
    Mrs. S.

    OdpowiedzUsuń