środa, 12 grudnia 2012

Bombki choinkowe - piernikowe cupcakes NIE na choinkę.


English version below in purple.

Świąteczny nastrój mnie nie opuszcza, więc dziś cupcakes znowu będą świąteczne: i w smaku, i w aranżacji. Ale o tym za chwilę. Najpierw chciałabym podziękować wszystkim za odwiedzanie bloga. Nie spodziewałam się ani tylu wizyt w tak krótkim czasie, ani tak pochlebnych komentarzy! Między innymi właśnie dzięki nim wciąż pojawiają się u mnie nowe inspiracje i chęć ulepszania bloga.

Kilka słów o nowościach na blogu:
  • dodałam karty (to te zakładki zaraz pod  tytułem) by łatwiej było Wam znaleźć interesujący przepis czy tutorial, czyli takie troszkę „homemade” instrukcje wykonania niektórych słodkich dekoracji
  • z dumą informuję też, że strony Mniam Spinka, Wykrywacz Smaku, Tastespotting i Foodgawker opublikowały już pierwsze moje zdjęcia, a więc posiadam na nich swoje galerie! Zapraszam do oglądania! Odnośniki znajdziecie z prawej strony. A gdyby ktoś chciał też zagłosować na moje zdjęcia w konkursie Wykrywacza Smaku, można to zrobić tutaj
  • wreszcie ruszyła facebookowa stronka Anna in Cupcakeland! Jeśli chcecie jako pierwsi dowiedzieć się o tym, co pojawi się na blogu, zapraszam do polubienia tutaj!

To tyle z cyklu „ogłoszenia drobne”, przejdźmy do przepisu czyli... piernikowych cupcakes w kształcie bombek choinkowych!!! Tak, tak, nawet takie rzeczy są możliwe i mimo że w zależności od projektu bombek te cupcakes mogą być troszkę pracochłonne, efekt zaskoczy wszystkich świątecznych gości! Jedyne czego nie radziłabym próbować to wieszanie tych babeczek na choince: ważą ciut więcej niż tradycyjne ozdoby! Poniżej przepis na ciasto i mini kurs dekorowania!

Składniki na ciasto (6 sztuk):
  • 80g mąki
  • 40g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 30ml oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wykładamy formę na babeczki papilotkami. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W innym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem i miodem. Dodajemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, olej i mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a na koniec dodajemy ubite białko i jeszcze przez chwilę mieszamy na niskiej prędkości. Wykładamy ciasto do papilotek (maksymalnie do 2/3 wysokości). Pieczemy przez ok. 20 – 25 minut. Po upieczeniu odczekujemy ok. 5 minut, a następnie przekładamy cupcakes na kratę by na niej wystygły. Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.

Oto instruktaż jak udekorować cupcakes tak, by przypominały bombki choinkowe:


Zacznę od tego, że miałam szczęście, bo moje cupcakes wspaniale wyrosły i już swym kształtem przypominały kule! Gdyby wasze wyszły bardziej płaskie, można je „wypełnić” masą cukrową lub dowolnym (raczej sztywnym) buttercream. Moje babeczki popękały troszkę na powierzchni, ale załatałam wszelkie szpary masą cukrową w celu uzyskania gładkiej powierzchni (pod ręką miałam masę w kolorze beżowym, ale to raczej bez znaczenia).


Gdy już mamy babeczki przygotowane do dekoracji, wałkujemy masę cukrową (3-4 mm grubości), a następnie wycinamy kółka troszkę większe niż górna średnica naszych babeczek, jako że mają one kształt kul i tym wyciętym kółkiem chcemy pokryć całą powierzchnię. Pokrywamy cupcakes wyciętym kółkiem z masy cukrowej rozciągając lub „przygniatając” w zależności od potrzeb.











Tak przygotowaną powierzchnię można ozdobić lukrem cukrowym lub pomalować. Ja chciałam by moje cupcakes miały błyszczące tło, więc pomalowałam je metalicznymi farbkami. Nie wiedziałam, czy te farbki będą dobrze pokrywały masę cukrową, więc zapobiegliwie użyłam masy w kolorach podobnych do farbek. Użyłam farbek marki Rainbow Dust w kolorach Metallic Burnt Bronze, (bombki czerwone), Pearlescent White (bombki perłowe), Metallic Dark Gold (bombki złote).





Gdy babeczki były przygotowane do dekoracji, zabrałam się do jej projektowania... na papierze! Ponieważ robiłam tylko 6 sztuk i zdawałam sobie sprawę, że jest to sprawa raczej pracochłonna, chciałam uniknąć improwizacji i błędów.

Do wykonania ornamentów na „bombkach” użyłam gęstego lukru królewskiego. Przepis znajdziecie w tutaj. Lukier nanosiłam przy użyciu rękawa cukierniczego z okrągłą wąską końcówką. Wszystkie wzorki zrobiłam lukrem białym a następnie pomalowałam je farbkami użytymi wcześniej do barwienia masy cukrowej.

Tak przygotowanym cupcakes brakowało tylko „wieszaczków”, za pomocą których umieszcza się prawdziwe bombki na choince. Zrobiłam je z masy cukrowej, pomalowałam na złoto (z braku srebrnej farbki) i przymocowałam do babeczek jadalnym klejem.

Pamiętajcie tylko: tych bombek nie wiesza się na choince!!!


ENGLISH VERSION
Christmas Bubbles - gingerbread cupcakes NOT for the Christmas tree

Christmas spirit doesn't leave me so today there will be Christmas cupcakes again: both in taste and in decoration. But more on that in a while. First, I would like to thank everyone for visiting the blog, I didn't expect neither so many visits in such a short time, nor so flattering comments! I think, thanks to them I keep finding inspiration and energy to improve the blog.

A few words about the latest developments on the blog:

  • I added the "cards" (the tabs just below the header) to make it easier to find the recipe or the tutorial you're interested in
  • I'm proud to announce that the pages like Mniam Spinka (Polish), Wykrywacz Smaku (Polish), Tastespotting and Foodgawker have already published my first pictures so I have my photo galleries there! Feel free to have a look! Links to each of them can be found on the right side. And if anyone wants to vote for my photo in the contest run by Wykrywacz Smaku, you can do it here
  • Finally I launched a Facebook page of Anna in Cupcakeland! If you want to be the first to learn about what's coming to the blog, I invite you to become a fan!
So much for the announcements, let's get to the recipe that is ... gingerbread cupcakes in shape of Christmas bubbles! Yes, yes, even such things are possible, and despite the fact that, depending on the design of these bubbles the preparation might get a little time consuming, the result will delight all of your Christmas guests! The only thing I would like to warn you about is that these cupcakes are not to be put on Christmas tree! They weigh a bit more than the traditional ornaments! Below you'll find the recipe and the instructions.

Ingredients (6 cupcakes):
80g flour
40g of sugar
1 egg
3 tbsp of honey
30 ml of oil
1 tsp gingerbread spice
2 tsp cocoa
2 tsp of cinnamon
2 tbsp milk
0.5 tsp bicarbonate of soda
Pinch of salt

Preheat oven to 190 degrees Celsius and line a cupcake pan with cupcake liners. Separate the yolk from the white. Whip the white with a pinch of salt until stiff. In another bowl mix sugar, egg yolk and honey. Add the flour, baking soda, gingerbread spice, cinnamon, cocoa, oil and milk. Mix until it converts into homogeneous mass, and finally add the beaten egg white and stir for a while on low speed. Put the dough into the liners (up to 2/3 of their height). Bake for about 20 - 25 minutes. After baking, wait about 5 minutes, and then place the cupcakes on the cooling grid. Once cooled, decorate.

And here comes my little tutorial on how to decorate Christmas Bubble Cupcakes:
Let me start by saying that I was lucky because my cupcakes grew a lot and really resembled balls ! If yours came out flatter, you can "construct the ball" using sugarpaste or any (rather rigid) buttercream.
My cupcakes cracked a little on the surface, but I patched all the cracks with sugar paste to obtain a smooth surface (the sugara paste I had at hand was in beige but it doesn't really matter). 
Once the cupcakes are ready for decorating, roll out the sugar paste (3-4 mm thick), then cut out the circles that are a little larger than the diameter of the top of your cupcakes - after all they have a ball shape and you want to cover the entire surface. Cover the cupcakes with sugar paste circles stretching it or "pressing" to cover the entire suface evenly.
I then painted my cupcakes with metallic paints. I didn't know whether these paints would well cover the sugarpaste, so just in case I used the sugarpaste in similar colors. I used Rainbow Dust paints: Burnt Bronze Metallic (for red bubbles), Pearlescent White (pearl bubbles), Dark Metallic Gold (gold bubbles).
Once the cupcakes were ready to decorate, I started to design the ornaments on ... paper! As I only baked 6 pieces and I realized that this was a rather time-consuming work, I wanted to avoid improvisation and potential mistakes. To make the ornaments on the "bubbles" I used thick royal icing. The recipe can be found here. I distributed the royal icing using the piping bag with a narrow round ending. I "painted" all the patterns using white icing and then painted them with the same metallic paints I used previously for coloring sugarpaste.
So prepared cupcakes lacked only the "hanger", by which real Christmas ornamentes are placed on the tree. I made it with sugarpaste, painted in gold and attached to the cupcakes using edible glue.
Only don't forget: these bubbles are not to be placed on a real Christmas tree!



7 komentarzy:

  1. ale pomysłowe!! są piękne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :) aż boję sie pomyśleć co wymyślisz w tym roku na Święta w Polsce :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Mam nadzieję, że będę jeszcze miała pomysły :-)

      Usuń
  3. lepsze niż prawdziwe bombki, bo słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I am speechless, fortunately, I only need one word to describe these cupcakes: GORGEOUS! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Awesome! Congratulations my darling! ;)

    OdpowiedzUsuń