niedziela, 18 listopada 2012

Cupcakes z Nutellą i sposób na walkę z pokusą

Moja przygoda z cupcakes zaczęła się latem. Latem w czasie którego byłam w Hiszpanii. Można pomyśleć, że jak jest gorąco to człowiek raczej nie ma ochoty na przebywanie w towarzystwie gorącego piekarnika. Niestety jest coś silniejszego od 30-stopniowego upału: miłość do Nutelli. Właściwie nie jest to miłość, ale pewnego rodzaju zauroczenie, które pojawia się w najmniej spodziewanym momencie i co do którego sprawdza się powiedzenie, że najlepszy sposób walki z pokusą to poddanie się jej.

Ja się poddałam, a rezultatem były waniliowe cupcakes z buttercream z Nutellą. Cupcakes byłyby ładniejsze i krem pewnie trzymałby się znacznie lepiej, gdyby nie temperatura w moim mieszkaniu. No ale nie było tragicznie i nawet udało mi się zrobić kilka nienajgorszych zdjęć.



A oto przepis (pierwszy, który wstawiam na blogu!). Przepis na buttercream został zaczerpnięty od Almy z hiszpańskojęzycznego blogu (polecam!!!) Objetivo: Cupcake Perfecto.


Składniki na ciasto (6 cupcakes):
  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni i rokładamy w blasze do cupcakes 6 foremek. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy masło z cukrem. Dodajemy jajko, ubijamy przez moment i dodajmy połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy prędkość miksera, dodajemy mleko zmieszane z aromatem waniliowym i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy resztę mąki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Umieszczamy ciasto w foremkach wypełniając je nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pieczemy przez ok. 22-25 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka.

Wyjmujemy blachę z piekarnika i po 5 minutach wyjmujemy cupcakes na kratkę do chłodzenia tak, by nie zakumulowała się w nich wilgotność i nie odklejały się od papierowych foremek.

W czasie studzenia przygotowujemy buttercream z Nutelli.


Składniki na buttercream z Nutellą (6 cupcakes)
  • 150g masła (bez soli) w temperaturze pokojowej
  • 150g cukru pudru
  • 3 czubate łyżki stołowe Nutelli
Przesiewamy cukier puder przez sitko i następnie ubijamy mikserem wraz z masłem aż do utrzymania jednolitej masy. Dodajemy Nutellę i ubijamy do momentu aż masa będzie jednolita i kremowa.

Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy cupcakes według uznania (o ile oparliśmy się pokusie i nie został on zjedzony wczesniej. Dekorujemy cupcakes dopiero gdy wystygną.

Ja swoje cupcakes udekorowałam używając końcówk 1M Wiltona i dodałam kilka kwiatków z masy cukrowej.


8 komentarzy:

  1. Witam w początkującą blogerkę i czekam na kolejne słodkie wpisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pierwszy komentarz, ciepłe powitanie i obiecuję, ża następny wpis... już za chwilę :-)

      Usuń
  2. Są przepyszne dla czekoladowych łasuchów idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mnia mniam ma nadzieje

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie kuszące. Mam zamiar zrobić takie same. Wyglądają na prawdę prze smacznie : D

    OdpowiedzUsuń