Ja się poddałam, a rezultatem były waniliowe cupcakes z buttercream z Nutellą. Cupcakes byłyby ładniejsze i krem pewnie trzymałby się znacznie lepiej, gdyby nie temperatura w moim mieszkaniu. No ale nie było tragicznie i nawet udało mi się zrobić kilka nienajgorszych zdjęć.
A oto przepis (pierwszy, który wstawiam na blogu!). Przepis na buttercream został zaczerpnięty od Almy z hiszpańskojęzycznego blogu (polecam!!!) Objetivo: Cupcake Perfecto.
Składniki na ciasto (6 cupcakes):
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Umieszczamy ciasto w foremkach wypełniając je nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pieczemy przez ok. 22-25 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy blachę z piekarnika i po 5 minutach wyjmujemy cupcakes na kratkę do chłodzenia tak, by nie zakumulowała się w nich wilgotność i nie odklejały się od papierowych foremek.
W czasie studzenia przygotowujemy buttercream z Nutelli.
Składniki na buttercream z Nutellą (6 cupcakes)
- 150g masła (bez soli) w temperaturze pokojowej
- 150g cukru pudru
- 3 czubate łyżki stołowe Nutelli
Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy cupcakes według uznania (o ile oparliśmy się pokusie i nie został on zjedzony wczesniej. Dekorujemy cupcakes dopiero gdy wystygną.
Ja swoje cupcakes udekorowałam używając końcówk 1M Wiltona i dodałam kilka kwiatków z masy cukrowej.
Witam w początkującą blogerkę i czekam na kolejne słodkie wpisy!
OdpowiedzUsuńDziękuję za pierwszy komentarz, ciepłe powitanie i obiecuję, ża następny wpis... już za chwilę :-)
UsuńPrześliczne te babeczki!
OdpowiedzUsuńAle słodko wyglądają! ;)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne dla czekoladowych łasuchów idealne :D
OdpowiedzUsuńmnia mniam ma nadzieje
OdpowiedzUsuństrasznie kuszące. Mam zamiar zrobić takie same. Wyglądają na prawdę prze smacznie : D
OdpowiedzUsuń