Niestety nie wiem, gdzie można kupić truskawkowego Nesquika w Polsce (wie ktoś?). Sprawdziłam, że jest dostępny na eBayu (np. z Wielkiej Brytanii).
Składniki na ciasto (6 cupcakes):
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
- 3 łyżki Nesquika o smaku truskawkowym
Umieszczamy ciasto w foremkach wypełniając je nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pieczemy przez ok. 22-25 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy blachę z piekarnika i po 5 minutach wyjmujemy cupcakes na kratkę do chłodzenia aby nie zakumulowała się w nich wilgotność i nie odklejały się od papierowych foremek.
Podczas gdy babeczki stygną przygotowujemy buttercream z Nesquikiem truskawkowym.
Składniki na buttercream z Nesquikiem truskawkowym (6 cupcakes)
- 120g masła (bez soli) w temperaturze pokojowej
- 200g cukru pudru
- 2 łyżki stołowe Nesquika truskawkowego
Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy cupcakes według uznania. Aby uzyskać bardziej intensywny różowy kolor można do buttercream dodać kropelkę barwnika spożywczego w postaci pasty. Ja użyłam barwnika marki Wilton i dla dekoracji zrobiłam truskawki z masy cukrowej (marki Funcakes o smaku waniliowym). Masę zazwyczaj kupuję w kolorze białym, a następnie barwię według uznania.
Gotowe cupcakes mają smak zbliżony do lodów truskawkowych z mojego dzieciństwa, przywodzą na myśl tamten okres i... niewątpliwie wprawiają w dobry nastrój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz