sobota, 8 czerwca 2013

Różane cupcakes / Rose cupcakes

English version below in purple

Kolejna długa przerwa się trafiła, ale tak jak już zapowiadałam na facebooku, udało mi się wreszcie zmobilizować. Prawie cała wiosna bez pieczenia minęła, ale za to z licznymi wyjazdami i wizytami. W sumie to nie da się ukryć, że cupcakes nie są daniem sprzyjającym przygotowaniom do włożenia bikini, a więc moja nieobecność na blogu wyszła mi właściwie na dobre. 

Wprawdzie, przynajmniej w Hiszpanii, ani wiosna, ani lato nie śpieszą się w tym roku z nadejściem, a co za tym idzie, przynajmniej jednego przepisu nie mogło zabraknąć. Na dodatek przepis będzie kwiatowy właśnie dlatego, by tę szarą aurę odczarować. Dzisiejsze cupcakes będą w smaku... różane. A by upewnić się, że kwiatów nie zabraknie, udekorowałam je też różami wykonanymi z lukru królewskiego. Do wykonania przepisu użyłam pasty różanej


Składniki (na 6 cupcakes):
  • 1 jajko
  • 115g mąki
  • 100g cukru
  • 70g masła w temperaturze pokojowej
  • 75ml mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka pasty różanej
Składniki na krem (na 6 cupcakes):
  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 165g cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki pasty różanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowujemy blachę z papilotkami i rozgrzewamy piekarnik do 180C. Ubijamy masło z cukrem aż do otrzymania jasnego puszystego kremu. Dodajemy przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, pastę różaną i na nowo miksujemy. Na koniec dodajemy mleko. Ja dodałam również różowy barwnik spożywczy w paście. Wykładamy masę do papilotek do mniej więcej połowy ich wysokości. Pieczemy przez około 25 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika i po 5 minutach wykładamy babeczki na kratę. Pozostawiamy do wystygnięcia.

W czasie gdy cupcakes stygną przygotowujemy krem. Przesiewamy cukier puder i ubijamy mikserem z masłem aż do utrzymania jednolitej masy. Dodajemy pastę różaną, sok z cytryny i mleko do uzyskania pożądanej gęstości. Krem uzyska jasny różany kolor.
Dowolnie dekorujemy babeczki. Ja użyłam kóncówki 1M Wiltona zataczając okrąg od środka do zewnątrz. Róże zrobiłam z lukru królewskiego tą samą techniką jak śnieżynki z tego przepisu.


ENGLISH VERSION
Rose cupcakes

Another long pause without writing, but as I said on Facebook, I was able to finally find time to publish another recipe. Almost all spring without baking, but with a number of trips and visits. All in all I have to admit that the cupcakes are not the best dish for getting ready for the bikini, and so my absence from the blog actually was good for me. Although, at least in Spain, neither spring nor summer have been in a hurry this year so one recipe won't do any harm. Moreover, I chose this particular recipe in orther to disenchant this grey aura. Toda's cupcakes will have... rose flavour. And to make sure that there will be enough flowers, I decorated the cupcakes with roses made ​​from royal icing. To prepare these cupcakes I used rose paste that you might see here.

Ingredients (for 6 cupcakes):
  • 1 egg
  • 115g flour
  • 100g sugar
  • 70g of butter at room temperature
  • 75ml milk
  • pinch of salt
  • 0,5 teaspoon of baking powder
  • 1 teaspoon rose paste
Ingredients for the cream (for 6 cupcakes):
  • 120g of butter at room temperature
  • 165g icing sugar
  • 1.5 tablespoons milk
  • 0.5 tsp rose paste
  • 2 teaspoons lemon juice

Prepare the cups and warm up the oven to 180C. Whip the butter with the sugar until getting a light fluffy cream. Add the sifted flour, salt and baking powder. Mix again. At the end, add the milk. I also added some rose food colouring. Place in the cups filling them maximum to the half of their height. Bake for about 25 minutes or until so called dry stick. After baking, remove the cupcakes from the oven and after 5 minutes place them on the cooling grid. Leave to cool.

While the cupcakes are cooling prepare the frosting. Sift icing sugar and whip with butter using the electric mixer until a the mixture turns into homogenous cream. Add the rose paste, lemon juice and milk to achieve the desired density. The frosting will get light rose color.
Decorate cupcakes. I used a Wilton 1M tip. I placed the frosting on the cupcakes making the circle from the center out. Royal icing roses were made with the same technique as the snowflakes from this recipe.

3 komentarze:

  1. I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. Over at foodieportal.com we are not photography expert snobs, we are just foodies, so pretty much all your pictures will get accepted.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, coś cudownego! Czarujące :)

    OdpowiedzUsuń