wtorek, 1 stycznia 2013

Noworoczne szampańskie cupcakes / Sparkling wine cupcakes

English version below in purple

Na początek Nowego Roku chciałabym Wam wszystkim podziękować za odwiedzanie bloga i życzyć, by rok 2013 był pełen radości i niezapomnianych momentów.

Ja rok 2013 powitałam w Barcelonie na domowej imprezie koleżanki. Zdecydowałam przynieść na nią słodki upominek i szybko upiekłam wczoraj po południu mini cupcakes. Chciałam by były one jak najbardziej sylwestrowe. Miałam szczęście, bo tego samego dnia znalazłam w sklepie obok złote papilotki i przypomniało mi się o przepisie na cupcakes z cava (katalońską odmianą musującego wina, ale z powodzeniem można dodać inne), który widziałam na tej stronie
Krem zrobiłam z białej czekolady, a cupcakes przyozdobiłam napisem 2013 zrobionym własnoręcznie z rozpuszczonej ciemnej czekolady. Aby nadać im jeszcze bardziej sylwestrowy charakter, dodałam też po winogronie, ponieważ tradycją w Hiszpanii jest zjedzenie przed samą północą 12 winogron: po jednym na każde wybicie zegara odliczajacego czas do Nowego Roku. Tak przyozdobione babeczki posypałam jeszcze złotym jadalnym brokatem, ale niestety na zdjęciach nie widać zbyt dobrze uzyskanego efektu.

Składniki na 24 mini-cupcakes:
  • 55g masła w temperaturze pokojowej
  • 110g cukru
  • 125g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40ml mleka
  • 20ml wina musującego
  • 1 jajko

Składniki na krem z białej czekolady:
  • 75g kremowego serka
  • 60g rozpuszczonej białej czekolady w temperaturze pokojowej
  • 40g masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5-2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • mleko

Rozgrzewamy piekarnik do 180C i wykładamy blachę na babeczki papilotkami. Ubijamy masło z cukrem, aż do połączenia się składników. Dodajemy jajko. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy połowę tej mieszanki do ubitego masła, cukru i jajka i dalej ubijamy na mniejszej prędkości. Następnie dodajemy mleko, drugą połowę mąki i na sam koniec wino musujące. Wykładamy masę do papilotek (do ok. połowy ich wysokości) i pieczemy przez 15-20 minut lub do uzyskana tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki przekładamy po ok. 5 minutach na kratkę do wystygnięcia.

Przygotowujemy krem. Ubijamy 1,5 szklanki cukru pudru z masłem. Gdy połączą się w jedną masę dodajemy białą czekoladę i serek (powinien być zimny). Miksujemy na dużej szybkości do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodajemy po odrobinie cukru pudru lub mleka w zależności od tego, czy krem jest za rzadki, czy za gęsty. Dowolnie dekorujemy cupcakes.

ENGLISH VERSION
New Year's Sparkling Wine Cupcakes

At the beginning of the New Year I would like to thank you all for visiting the blog and wish that the year 2013 was full of joy and unforgettable moments.

I welcomed the year 2013 in Barcelona at a home party at a friend's place. I decided to bring her sweet treat and yesterday afternoon I baked some mini cupcakes. I wanted them to be as much New Year's Eve as possible. I was lucky, because the same day I found in the nearby store golden mini cups and reminded myself about the recipe for cupcakes with cava (Catalan sparkling wine variety, but you can use any other) that I've seen on this site.

I made white chocolate frosting and decorated the cupcakes with the inscription "2013" hand-made with melted dark chocolate. To make them even more New Year's Eve, I placed a grape on each cupcake, because it is a Spanish tradition to eat 12 grapes on New Year's Eve just before midnight: one for each clock strike while it counts down to the New Year. I also sprinkled the cupcakes with edible gold glitter, but unfortunately the pictures dont't show the result very well.

Ingredients for 24 mini-cupcakes:
  • 55g of butter at room temperature
  • 110g sugar
  • 125g flour
  • 3/4 teaspoon baking powder
  • 40ml of milk
  • 20ml of sparkling wine
  • 1 egg

Ingredients for the cream of white chocolate:
  • 75g cream cheese
  • 60g of white chocolate dissolved at room temperature
  • 40g of butter at room temperature
  • 1.5-2 cups icing sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • milk

Preheat the oven to 180C and prepare the cups. Whip the butter with the sugar until they merge. Add the egg. Sift the flour and baking powder. Add half of this mixture into the mixture of butter, sugar and egg and then mix at a lower speed. Add the milk and the remaining flour and finally the sparkling wine. Fill the cups up to about half their height and bake for 15-20 minutes or to a "dry stick". When baked, after cooling for 5 minutes place the cupcakes on the cooling grid.
Prepare the frosting. Whip 1.5 cups of powdered sugar with butter. When they convert into one mass add white chocolate and cream cheese (it should be cold). Mix at high speed to obtain uniform, fluffy cream. To obtain the desired consistency add a littlemore icing sugar or milk depending on whether the cream is too thin or too thick. Decorate the cupcakes.

2 komentarze: